God självkänsla vs Narcissism

Vi känner alla någon som balanserar på den hårfina gränsen mellan att ha bra självkänsla och vara huvudstjärnan i "Är jag inte asgrym, eller vad?"-pjäsen. Bästa sättet att ta reda på om personen bara har sunt självförtroende eller ramlat ner i narcissist-träsket är att helt enkelt ställa följande fråga: kan du beskriva hur du kände i dina stoltaste/bästa stunder?
 
Människor med bra självkänsla beskriver oftast sina bästa tillfällen med ord som inkluderar vad de har gjort för att nå målet, hur de har kämpat, vilka som har hjälpt dem och vad det krävdes. En narcissist kommer förklara en oförtjänt, självförhärligande och överdriven stolthet. Just för att de tycker att de är bäst, helt enkelt. 
Jessica Tracy, en professor inom psykologi vid University of British Columbia har studerat stolthet och skillnaden mellan självkänsla och narcissism. Hon kom fram till att äkta känslor av stolthet- att man inser att man faktiskt har lyckats med något, skapar sund självkänsla, medan falsk självkänsla- den som är kopplad till narcissism- består av självrättfärdiget, arrogans och egoism. För att förtydliga kan man säga så här: god/sund självkänsla infinner sig när du har spenderat timmar på ett projekt och det blir ett bra resultat. Falsk självkänsla- eller hybris- har den personen som knappt hjälpte till med projektet men ändå tar åt sig av äran av det hela och skryter om vilket slitjobb det var att skapa projektet.
 
Positiv självkänsla kan vara bra motivation för att våga testa nya saker. Man blir lite modigare och känner att det nog kan gå vägen i alla fall. Enligt Tracy's forskning finns det knappt några negativa sidor med autentiskt god självkänsla. Personer som har sund självkänsla tenderar att ha bra relationer, de är kreativa och har oftast jobb de trivs med. Andra människor ser upp till dem.
Personer med hybris- falsk självkänsla/narcissistiska drag är ofta ogillade av andra människor. De har inga bra relationer och väldigt lite respekt från andra.

Tracy kom fram till att vi människor tänker kring stolthet på två olika sätt: positiva ord (ex. uppnå, trygghet) och negativa ord (egoistisk och självrättfärdig). 
Tracy säger vidare att det är möjligt att påverka sin självkänsla så att den förblir hälsosam och inte negativ och arrogant. Hon menar att vi bör fokusera på vad man har gjort för att förtjäna känslan av stolthet, inte på själva känslan i sig.  Om man bara fokuserar på känslan stolthet, blir det lätt att vilja ha det utan att ha arbetat för det. Man börjar leta efter lättare sätt, som att fuska eller låta någon annan göra jobbet för att sedan själv ta åt sig äran.
 
Men nu när vi har klargjort litegrand vad skillnaden är mellan sund självkänsla och narcissism, hur gör man då för att hantera en narcissist?
 
Om du har en chef, en kompis eller ev. familjemedlem med stark narcissistisk personlighetsstörning, så kommer dina försök att utveckla en sund självkänsla att vara mycket utmanande. Det finns dock fyra olika strategier som du kan använda när du är i kontakt med narcissistiska personer:
 
1: Gör som hen vill. Första valet kan vara att bete dig precis som narcissisten vill. Det innebär att narcissisten står i centrum i alla beslut och du tystar dina egna tankar, åsikter och känslor. Du kommer hela tiden upplysa narcissisten om att hen är precis den typen av person som Jesus himself hade varit om han hade gått i terapi ett par år. Jag rekommenderar varmt den här metoden om du absolut vill utplåna dig själv.
 
2: Narcissister är mobbare. De litar på att andra viker sig och är undergivna. Att konsekvent vägra gå med på narcissistens förslag/orden gör dem förvirrade. I deras lilla universum, måste någon alltid vara dominant och andra dominerande. Om du tar rollen som dominant, tvingas narcissisten till undergivenhet, vilket de inte alls kommer förstå överhuvudtaget varför det är så.
Så det bästa sättet att få tyst på en arg narcissist är att helt enkelt leka "Dominator" och kräva att hen uppför sig ordentligt. Klargör tydligt vad som är oacceptabelt beteende och att alla försök att manipulera och skrämma dig inte kommer lyckas. Du kommer få hålla den takten för evigt, för du kan inte låta en narcissist hitta en endaste spricka i fasaden. Ever.
 
3: Droga dem med lovord. Narcissister knarkar lovord. De älskar att höra hur bra de är, hur smarta de är, hur bäst de är osv. Du hajar. Om du hamnar i sällskap med en narcissist som sitter och skryter om sina bravader och sig själv, kan du lätt bara flika in med "du är så otroligt talangfull! eller "vad mycket du kan!". Genom att hela tiden lovorda dem kan du lura bort dem från dig själv och sedan fortsätta med ditt. Visst, det kan ta emot att spä på en självgod, uppblåst och arrogant typs hybris, men att säga den grymma sanningen "Du är mentalt störd på riktigt och behöver hjälp" kommer inte accepteras av narcissisten. Att be en fullblodsnarcissist att ändra på sig är ungefär lika enkelt som att gå in i en svinstia och öva sumobrottning med en gris. Du blir alldeles lerig och geggig och grisen kommer njuta av det. 

4: Att bara släppa det. Att brottas med en narcissist är destruktivt, tidsödande och fyllt av nonsens och annat blahablaha.Det bästa sättet att vinna mot en narcissist är att bara släppa det. Så snart du känner känlsan av att börja bli galen på riktigt, eller att du måste gå på tå för att inte få skit från narcissisten, bara stanna. Och gå därifrån. Narcissisten har svart bälte i att bråka och munhuggas över skitsaker. Du kommer förlora, för narcissisten kommer ta sin hybris och spöa skiten ur dig med den. Man kan inte tävla mot en sinnessjuk individ. Så låt narcissisten vinna grälet och bara gå där ifrån. Du kommer ändå vinna jackpoten- ditt eget sunda förnuft. 

Om du övar dessa tre taktiker regelbundet, kommer du märka att livet blir lite mindre jobbigt. Du kan då hantera den narcissist som råkar komma i din väg.
Och om du misstänker att du själv är en narcissist, så grattis- det är du inte! En narcissist undrar inte det. Hen vet att hen inte är det.
Om du är en narcissist- du kommer ändå inte tro ett ord av det som står här så du behöver inte ens fundera mer på saken.
 
 
 
 
 
 
 
 
Källa:
http://ubc-emotionlab.ca/wp-content/files_mf/pridefacets.pdf